Behandelingen

Behandelingen

Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vast gemaakt.

Lees meer via 

Bron: KNMT / Alles over het Gebit

Tijdens een periodieke controle onderzoekt de tandarts méér dan alleen je tanden en kiezen. Dus ook als je een kunstgebit draagt is het belangrijk om tenminste 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een facing is een schildje van porselein of composiet die op de tand wordt gemaakt. Zo wordt de vorm of kleur van een tand mooier.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroonbrug, of kunstgebit Lees meeer via Alles Over Het Gebit. Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit.  

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes opgevuld worden met een fissuurlak. Dit noem je sealen.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Roken, teveel thee of koffie drinken of sterk gekleurd voedsel eten kan aanslag veroorzaken op uw tanden. Dit zijn de extrinsieke verkleuringen, verkleuring van buitenaf. Er zijn tandpasta’s op de markt die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag, maar deze kunnen de kleur van de tanden niet veranderen.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een behandeling bij de tandarts hoeft niet pijnlijk te zijn. De tandarts kan je plaatselijk verdoving zodat je rustig de behandeling kan ondergaan. De tandarts geeft zelf de verdoving of delegeert dit aan de assistent of aan de mondhygiënist. Als de assistent verdooft, dan moet de tandarts aanwezig zijn. Bij de mondhygiënist is dit niet nodig.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / alles over het gebit

Als er tandbederf in een tand of kies zit of als je kies afbreekt, dan kan je tandarts dit restaureren met een vulling. De tandarts kan je zelf behandelen, of je voor kleine nieuwe gaatjes verwijzen naar een mondhygiënist. Een vulling kan tandkleurig of zilverkleurig zijn.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Gebitsslijtage ontstaat door verlies van tandweefsel door oorzaken anders dan cariës (gaatjes, tandbederf). Het komt bij iedereen voor en is in de loop van de tijd bij iedereen waarneembaar (normale, fysiologische slijtage). Soms verloopt de slijtage echter sneller dan normaal (pathologische slijtage). De tanden en kiezen worden dan steeds korter.

Het korter worden van tanden en/of kiezen kan nadelige consequenties hebben voor het hele gebit. De korte tanden beïnvloeden negatief de esthetiek en functie van het gebit. Daarnaast kan gevoeligheid ontstaan bij de gebitselementen door het ontbreken van de beschermende glazuurlaag. Bij vergevorderde slijtage kan zelfs kiespijn ontstaan door ontsteking/afsterven van de zenuw in de holte van de kies.

Bekijk meer informatie: Alles Over Het Gebit

Bron: Alles Over Het Gebit

Nazorg

Uitleg na een extractie in de mond ofwel het trekken van een tand of kies

Op het gaasje dat u nu in de mond heeft moet u 30 minuten goed dichtbijten om de bloeding te stelpen. Hierna kunt u een gaasje verwijderen.

De eerste 2 dagen

Wondgenezing

 • De eerste tekenen van wondgenezing gaan gepaard met een afstoting van de bovenste huidlaag. Hierdoor kan de wond een geel/groenige gloed vertonen en kan de mondgeur negatief beïnvloed worden. Dit hoort bij een normale wondgenezing.
 • Het eerste signaal van een slechte wondgenezing is een verhoging van de lichaamstemperatuur. Neemt u alstublieft contact op met de praktijk gedurende de openingstijden wanneer u een lichaamstemperatuur heeft van 38 graden of hoger.

Wondverzorging

 • De eerste 2 dagen is de wond erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk de wond te ontzien. Dit betekent dat veelvuldig contact van de tong met wond moet worden
 • De eerste 2 dagen mag u niet krachtig spoelen, u mag het spoelmiddel heel voorzichtig door de mond laten lopen. De wond mag u niet mee poetsen en u mag geen druk creëren door het optrekken van de lip/wang om de wond te
 • Tijdens de eerste 2 dagen vindt er geen actieve wondverzorging plaats. Uiteraard moeten de niet behandelde gebieden wel met de tandenborstel en interdentale ragers worden
 • Het kan zo zijn dat er hechtingen zijn aangebracht die niet vanzelf oplossen, dan wordt er een afspraak gemaakt om deze hechtingen in onze praktijk te verwijderen.

Mogelijke klachten

 • De eerste dagen na een verwijdering/extractie in de mond kan enige pijn, zwelling, verkleuring en/of vermoeidheid
 • Na elke operatieve ingreep bestaat er een geringe kans op nabloedingen. In dit geval mag u geen warme dranken nuttigen en gebruikt u een ijscompres tegen de buitenkant van de
 • Om een nabloeding te stoppen kunt u een verbandgaasje of een (schone) zakdoek met een knoop op de wond leggen, bijt dan stevig dicht. Houd dit zeker 30 minuten vol. Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat speeksel mee verkleurd, waardoor de bloeding erger kan
 • Pijnstilling door gebruik van pijnstillers: wij adviseren paracetamol 500mg met coffeïne 50mg, 2 stuks 4 keer per dag met water, tenzij anders voorgeschreven.

Bereikbaarheid van de praktijk

 • Van maandag t/m donderdag zijn we te bereiken van 8.15u t/m 13.00u en 14.00u t/m 17.00u op het telefoonnummer 071-5765351.

Indien nodig wordt met u een afspraak voor een nacontrole gemaakt.

Mochten er toch problemen ontstaan waar u zich zorgen over maakt kunt u altijd contact opnemen met bovenstaand telefoonnummer.

Wij wensen u een goed herstel en hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Team tandarts- en mondhygiënepraktijk van Wijck

Succesvoorwaarden voor de beugelbehandeling

Voor het succes van een beugelbehandeling is niet alleen de inspanning van het behandelteam van belang: jouw medewerking is misschien wel het allerbelangrijkst! Kies je voor een beugel? Dan is het zaak dat je er 100% voor gaat!

Hoe maak jij de beugelbehandeling tot een succes?

 1. Volg de instructies die je krijgt goed op. Draag je elastieken zoals uitgelegd.
 2. Zorg nu extra goed voor je tanden en kiezen. Dus in ieder geval tweemaal per dag de tanden en kiezen poetsen met fluortandpasta en ’s avonds spoelen met het voorgeschreven fluoride spoelmiddel!
 3. Afspraken stipt nakomen. Er moet regelmatig controle over de voortgang van je beugel zijn anders ontstaat er mogelijk schade aan je gebit.
 4. Zoet en hard voedsel kan de apparatuur beschadigen en tanden en kiezen aantasten. Denk hierbij aan toffees, drop, harde snoepjes en chocola maar ook zuren en frisdrank. Wees voorzichtig met bijvoorbeeld stokbrood en hard fruit, je kunt dit eerst snijden in kleine stukjes.
 5. Ga voorzichtig om met je beugel, dan kan hij goed zijn werk doen. Niet nagelbijten , potloodbijten etc. Dit kan de beugel belemmeren zijn werk goed te doen.
 6. Neem contact op met ons als er iets met aan beugel mankeert. Een slotje los, een draad los of die uitsteekt,  enzovoort. Laat het ons weten. Ook als je binnenkort weer een afspraak hebt, zo kunnen we genoeg tijd reserveren om je goed te helpen.

Waarom goed poetsen?
Door goed te poetsen verwijder je tandplak: een witte of gele aanslag op je tanden. Tandplak bestaat voor het grootste deel uit bacteriën die etensresten omzetten in zuren. Deze zuren kunnen je tandglazuur en tanden aantasten. Dit kan zorgen voor gaatjes in je gebit. 

Ontstoken tandvlees

Tandplak ontstaat sneller op delen die moeilijk te poetsen zijn, zoals op of achter de ondertanden en op de overgang van de tanden naar het tandvlees. Als tandplak lang blijft zitten kan het tandvlees gaan ontsteken. Ontstoken tandvlees is rood, een beetje opgezwollen en gaat snel bloeden tijdens het poetsen. Wanneer de ontsteking te lang blijft zitten, kunnen je tanden ook aangetast worden.

Witte vlekken

Wanneer je een slotjesbeugel draagt, kan er gemakkelijk tandplak blijven zitten rondom je brackets. Als de plak daar niet goed wordt weggepoetst kan het tandglazuur aangetast worden of zelfs helemaal verdwijnen. Pas wanneer de beugel eruit wordt gehaald, is het aangetaste glazuur goed te zien. Er zijn dan witte vlekken rondom de tanden ontstaan, op de plekken waar geen bracket heeft gezeten. Witte vlekken zijn zeer zwakke plekken van je tand, die alleen door goed te blijven poetsen geen echte gaatjes worden. De witte vlekken zelf zijn helaas niet meer te herstellen.

Controleren

Controleer daarom iedere keer na het tandenpoetsen of je nog tandplak ziet op je tanden, rondom je beugel of langs je tandvlees. Door goed te poetsen zorg je niet alleen voor sterke tanden, maar met een gezond gebit gaat ook de beugelbehandeling tot wel drie keer sneller en kan je beugel er dus weer eerder uit!

Vervang regelmatig je tandenborstel…

Want met deze vieze tandenborstel, krijg je je tanden natuurlijk nooit schoon!

Voeding met een beugel
Naast goed poetsen, is ook gezond eten belangrijk om je gebit fris en stralend te houden.

Even geen hard en kleverig voedsel

Wanneer je een vaste beugel draagt, pas dan op met hard voedsel. Een beugel is kwetsbaar en door hard eten kunnen de draden verbuigen en slotjes afbreken. Vermijd ook kleverig voedsel, want dit plakt aan je beugel en is moeilijk te verwijderen. Dus ook al is het nog zo lekker, eet met een beugel geen nootjes, harde snoepjes, toffees of kauwgom. Knapperig stokbrood of appels mag je wel eten, maar snijdt dit vooraf dan in kleine stukjes.

Hou je gebit sterk en gezond

En of je nu een beugel draagt of niet: pas altijd op met suiker, frisdrank en snoep. De zuren en suikers in deze voedingsmiddelen kunnen je tanden verkleuren, tanderosie en gaatjes veroorzaken. Wij raden frisdrank af. Denk eraan Spa rood is ook een zure drank. Kies liever voor voedingsmiddelen waar geen of heel weinig suiker in zit. Zo blijven je tanden sterk en gezond.

EHBO Slotjesbeugel

De beugel prikt in mijn mond

Bedek het prikkende deel van de beugel met een bolletje was Bel ons dan om te vragen of het nodig is de afspraak naar voren te schuiven of even het draadje in te korten.

Een ringetje om mijn kies zit los

Laat het ringetje zitten en bedek het met een bolletje was. Draag geen elastiekjes meer aan het ringetje. Als het ringetje helemaal los zit, dan mag je deze zelf voorzichtig verwijderen. Bewaar het ringetje goed en neem het de volgende keer mee. Bel ons bij altijd even tijdens onze openingstijden wanneer een ring los is geraakt.

Er is een slotje losgeraakt

Dek het losse slotje af met de witte was die je van ons hebt gekregen. Bevestig geen elastiekjes aan een kapot slotje. Als het slotje helemaal los zit, dan mag je deze zelf voorzichtig verwijderen. Bewaar het slotje goed en neem het de volgende keer mee. Bel ons bij altijd even tijdens onze openingstijden wanneer je een los slotje hebt.

Er is een elastiekje losgeraakt

Heb je last van het losse elastiekje? Haal hem dan zelf voorzichtig uit het slotje. Het is niet zo erg als je een keer een elastiekje verliest. Bij de volgende afspraak zetten we er weer een nieuwe in.

De boog is gebroken

Bel ons bij altijd even tijdens onze openingstijden wanneer je een gebroken boog hebt. We zullen dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak maken om de boog te vervangen. Heb je last van de gebroken boog? Bedek het prikkende deel van de boog dan tijdelijk met een bolletje was totdat wij je kunnen helpen of verwijder hem voorzichtig.

De quad helix ofwel verbredingsbeugel is losgeraakt

Je kunt proberen de quad helix zelf weer vast te zetten aan het ringetje achterin je mond. Als je er niet goed bij kunt, dan kan iemand anders je misschien helpen, bijvoorbeeld je vader of moeder. Lukt het niet om de quad helix zelf vast te maken? Bel tijdens de openingstijden met de praktijk. Wij maken graag even tijd voor je vrij om de quad helix weer vast te zetten.

Er is een bite turbo losgeraakt

Wanneer er 1 bite turbo is losgeraakt, is dit geen probleem. Het andere blokje doet nog zijn werk. Bij de volgende afspraak zal er weer een nieuwe bite turbo worden geplakt. Zijn beide bite turbo’s losgeraakt? Bel ons dan even voor advies.

Uitleg na een operatie in de mond
Zoals een flapoperatie, botopbouw, implantaat, bindweefseltransplantaat, apex-resectie of (operatieve) verwijdering van een kies.

Voorbereidende fase
Geneesmiddelen die u vóór de operatie in huis moet hebben;

Voor de operatie zijn er één of meer recepten aan u verstrekt voor geneesmiddelen die u vóór de operatie in huis moet hebben.

Antibiotica
Het plaatsen van de implantaten wordt uitgevoerd onder een antibioticumscherm om de kans op een infectie te minimaliseren. Het standaard recept daarvoor is:

 • 4capsules Amoxicilline (=Clamoxil®) 500mg
 • 1 uur voor de ingreep alle 4 capsules met water innemen

Bij een uitgebreidere ingreep (b.v. herstel van de kaakwal) krijgt u een langere de kuur van 21 capsules. Als u allergisch bent voor amoxicilline wordt er een alternatief gebruikt.

Desinfecterend spoelmiddel
Na de ingreep is tandenpoetsen op die plaats niet mogelijk is. U dient u uw mond na de operatie twee weken lang driemaal daags te spoelen met een desinfecterend middel:

0,2% Chloorhexidine (= Perioaid®)  gedurende 2 weken 2 x daags goed spoelen

Voor de eerste 2 dagen

Wondgenezing

 • De eerste tekenen van wondgenezing gaan gepaard met een afstoting van de bovenste huidlaag. Hierdoor kan de wond een geel/groenige gloed vertonen en kan de mondgeur negatief beïnvloed worden. Dit hoort bij een normale wondgenezing.
 • Het eerste signaal van een slechte wondgenezing is een verhoging van de lichaamstemperatuur. Neemt u alstublieft contact op met de praktijk gedurende de openingstijden wanneer u een lichaamstemperatuur heeft van 38 graden of hoger.

Wondverzorging

 • De eerste 2 dagen is de wond erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk de wond te ontzien. Dit betekent dat veelvuldig contact van de tong met wond moet worden vermeden.
 • De eerste 2 dagen mag u niet krachtig spoelen, u mag hetspoelmiddel heel voorzichtig door de mond laten lopen. De wond mag u niet mee poetsen en u mag geen druk creëren door het optrekken van de lip/wang om de wond te bekijken.
 • Tijdens de eerste 2 dagen vindt er geen actieve wondverzorging plaats. Na de ingreep is tandenpoetsen op die plaats niet mogelijk. U dient uw mond na de operatie twee weken lang driemaal daags te spoelen met een desinfecterend middel:

0,2% Chloorhexidine (= Perioaid®)  gedurende 2 weken 2 x daags goed spoelen

Spoel niet te krachtig met dit middel. Tot aan de eerste controleafspraak is dit de enige wondreiniging die is toegestaan.

Uiteraard moeten de niet geopereerde gebieden wel met de tandenborstel en interdentale ragers worden gereinigd.

Mogelijke klachten

 • De eerste dagen na een operatie in de mond kan enige pijn, zwelling, verkleuring en/of vermoeidheid optreden.
 • Na elke operatieve ingreep bestaat er een geringe kans op nabloedingen. In dit geval mag u geen warme dranken nuttigen en gebruikt u een ijscompres tegen de buitenkant van de wang
 • Om een nabloeding te stoppen kunt u een verbandgaasje of een (schone) zakdoek met een knoop op de wond leggen, bijt dan stevig dicht. Houd dit zeker 30 minuten vol. Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat speeksel mee verkleurd, waardoor de bloeding erger kan lijken.

Pijn
Nadat de verdoving is uitgewerkt kan de behandelde kies/tand en het tandvlees beurs of pijnlijk aanvoelen. Rust en een eenvoudig pijnstillend middel (Paracetamol 4 keer 1000 mg per dag ) helpen meestal goed. De pijn kan enkele dagen aanhouden en neemt dan meestal geleidelijk af. Is de pijn hevig, dan kunt u gedurende minimaal 2 dagen de maximale dosis per dag innemen, zoals beschreven in de bijsluiter. Blijft de pijn dan nog hevig, dan kunt u een dosis van Ibuprofen verhogen tot 600 mg 3 keer per dag maximaal  en de Ibuprofen afwisselen met Paracetamol (1000 mg). U neemt dan om 8:00, 13:00 en 20:00 uur de Ibuprofen in en om 10:00, 14:00,18:00 en 22:00 uur de Paracetamol in.

Roken
Door te roken vermindert de doorbloeding en verslechtert de wondheling. De kans op complicaties wordt dan vergroot. Dit kan variëren van gevoeligheid tot het verkrijgen van forse complicaties met koorts en zwelling. Probeert u zo lang mogelijk na de ingreep niet te roken.

Eten en drinken
Na de ingreep kunt  u doorgaans gewoon eten en drinken. Past u op met het drinken van warme dranken en het eten van warm eten, zolang de verdoving niet is uitgewerkt, om brandblaren te voorkomen. Probeert u het gebruik van alcohol en “kruimelig” voedsel te beperken.

Implantaten
Indien implantaten geplaatst zijn

 • In verband met het vastgroeien van het implantaat in het bot is het van belang deze de eerste 2 weken niet te belasten.
 • De integratie-periode duurt circa 3 maanden in de onderkaak en circa 6 maanden in de bovenkaak.
 • Indien na 4 dagen de pijn en zwelling toenemen en er een kloppende pijn optreedt, bestaat de kans dat er een ontsteking in het wondgebied is ontstaan. Gelukkig gebeurt dit zelden, maar als u dit vermoeden heeft is het beter om contact met ons op te nemen.

Verwijderen hechtingen en controle
Eén tot twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. U krijgt instructies naar aanleiding van de genezing en situatie.

Na afloop worden afspraken gemaakt voor de vervolgbehandelingen voor het plaatsen van de implantaatconstructie.

Bereikbaarheid van de praktijk

 • Van maandag t/m donderdag zijn we te bereiken van 8.00u t/m 13.00u en 14.00u t/m 16.30u en op vrijdag van 8.00u t/m 13.00u op het telefoonnummer 071-576 53 51.

Mochten er toch problemen ontstaan waar u zich zorgen over maakt, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wij wensen u een goed herstel en hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Indien u verdere vragen heeft kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

Team Tandarts- en Mondhygiënepraktijk van Wijck

Uitleg na een operatie in de mond
Zoals een flapoperatie, botopbouw, implantaat, bindweefseltransplantaat, apex-resectie of (operatieve) verwijdering van een kies.

Voorbereidende fase
Geneesmiddelen die u vóór de operatie in huis moet hebben;

Voor de operatie zijn er één of meer recepten aan u verstrekt voor geneesmiddelen die u vóór de operatie in huis moet hebben.

Antibiotica
Het plaatsen van de implantaten wordt uitgevoerd onder een antibioticumscherm om de kans op een infectie te minimaliseren. Het standaard recept daarvoor is:

 • 4capsules Amoxicilline (=Clamoxil®) 500mg
 • 1 uur voor de ingreep alle 4  capsules met water innemen

Bij een uitgebreidere ingreep (b.v. herstel van de kaakwal) krijgt u een langere de kuur van 21 capsules. Als u allergisch bent voor amoxicilline wordt er een alternatief gebruikt.

Desinfecterend spoelmiddel
Na de ingreep is tandenpoetsen op die plaats niet mogelijk is. U dient u uw mond na de operatie twee weken lang driemaal daags te spoelen met een desinfecterend middel:

0,2% Chloorhexidine (= Perioaid®)  gedurende 2 weken 2 x daags goed spoelen

Voor de eerste 2 dagen

Wondgenezing

 • De eerste tekenen van wondgenezing gaan gepaard met een afstoting van de bovenste huidlaag. Hierdoor kan de wond een geel/groenige gloed vertonen en kan de mondgeur negatief beïnvloed worden. Dit hoort bij een normale wondgenezing.
 • Het eerste signaal van een slechte wondgenezing is een verhoging van de lichaamstemperatuur. Neemt u alstublieft contact op met de praktijk gedurende de openingstijden wanneer u een lichaamstemperatuur heeft van 38 graden of hoger.

Wondverzorging

 • De eerste 2 dagen is de wond erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk de wond te ontzien. Dit betekent dat veelvuldig contact van de tong met wond moet worden vermeden.
 • De eerste 2 dagen mag u niet krachtig spoelen, u mag hetspoelmiddel heel voorzichtig door de mond laten lopen. De wond mag u niet mee poetsen en u mag geen druk creëren door het optrekken van de lip/wang om de wond te bekijken.
 • Tijdens de eerste 2 dagen vindt er geen actieve wondverzorging plaats. Na de ingreep is tandenpoetsen op die plaats niet mogelijk. U dient uw mond na de operatie twee weken lang driemaal daags te spoelen met een desinfecterend middel:

0,2% Chloorhexidine (= Perioaid®)  gedurende 2 weken 2 x daags goed spoelen

Spoel niet te krachtig met dit middel. Tot aan de eerste controleafspraak is dit de enige wondreiniging die is toegestaan.

Uiteraard moeten de niet geopereerde gebieden wel met de tandenborstel en interdentale ragers worden gereinigd.

Mogelijke klachten

 • De eerste dagen na een operatie in de mond kan enige pijn, zwelling, verkleuring en/of vermoeidheid optreden.
 • Na elke operatieve ingreep bestaat er een geringe kans op nabloedingen. In dit geval mag u geen warme dranken nuttigen en gebruikt u een ijscompres tegen de buitenkant van de wang
 • Om een nabloeding te stoppen kunt u een verbandgaasje of een (schone) zakdoek met een knoop op de wond leggen, bijt dan stevig dicht. Houd dit zeker 30 minuten vol. Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat speeksel mee verkleurd, waardoor de bloeding erger kan lijken.

Pijn
Nadat de verdoving is uitgewerkt kan de behandelde kies/tand en het tandvlees beurs of pijnlijk aanvoelen. Rust en een eenvoudig pijnstillend middel (Paracetamol 4 keer 1000 mg per dag ) helpen meestal goed. De pijn kan enkele dagen aanhouden en neemt dan meestal geleidelijk af. Is de pijn hevig, dan kunt u gedurende minimaal 2 dagen de maximale dosis per dag innemen, zoals beschreven in de bijsluiter. Blijft de pijn dan nog hevig, dan kunt u een dosis van Ibuprofen verhogen tot 600 mg 3 keer per dag maximaal  en de Ibuprofen afwisselen met Paracetamol (1000 mg). U neemt dan om 8:00, 13:00 en 20:00 uur de Ibuprofen in en om 10:00, 14:00,18:00 en 22:00 uur de Paracetamol in.

Roken
Door te roken vermindert de doorbloeding en verslechtert de wondheling. De kans op complicaties wordt dan vergroot. Dit kan variëren van gevoeligheid tot het verkrijgen van forse complicaties met koorts en zwelling. Probeert u zo lang mogelijk na de ingreep niet te roken.

Eten en drinken
Na de ingreep kunt  u doorgaans gewoon eten en drinken. Past u op met het drinken van warme dranken en het eten van warm eten, zolang de verdoving niet is uitgewerkt, om brandblaren te voorkomen. Probeert u het gebruik van alcohol en “kruimelig” voedsel te beperken.

Implantaten
Indien implantaten geplaatst zijn

 • In verband met het vastgroeien van het implantaat in het bot is het van belang deze de eerste 2 weken niet te belasten.
 • De integratie-periode duurt circa 3 maanden in de onderkaak en circa 6 maanden in de bovenkaak.
 • Indien na 4 dagen de pijn en zwelling toenemen en er een kloppende pijn optreedt, bestaat de kans dat er een ontsteking in het wondgebied is ontstaan. Gelukkig gebeurt dit zelden, maar als u dit vermoeden heeft is het beter om contact met ons op te nemen.

Verwijderen hechtingen en controle
Eén tot twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. U krijgt instructies naar aanleiding van de genezing en situatie.

Na afloop worden afspraken gemaakt voor de vervolgbehandelingen voor het plaatsen van de implantaatconstructie.

Bereikbaarheid van de praktijk

 • Van maandag t/m donderdag zijn we te bereiken van 8.00u t/m 13.00u en 14.00u t/m 16.30u en op vrijdag van 8.00u t/m 13.00u op het telefoonnummer 071-576 53 51.

Mochten er toch problemen ontstaan waar u zich zorgen over maakt, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wij wensen u een goed herstel en hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Indien u verdere vragen heeft kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

Team Tandarts- en Mondhygiënepraktijk van Wijck